Een goede coach kan je helpen om die eerste óf laatste stap te zetten richting je doelen. Hoe? Even doorlezen, dan weet je het.

Kennis

Als je gaat betalen voor een goed resultaat wil je wel dat diegene je ook echt kan helpen. Een goede coach heeft (meer dan) genoeg kennis in huis waar je echt wat aan hebt. Althans, als die kennis overeenkomt met jouw doelstellingen. Let dus goed op de specialiteiten van die specifieke coach: komt de visie en manier van werken overeen met hetgeen jij zoekt?

Objectiviteit

Vroeg of laat ga je aan jezelf twijfelen: boek ik wel (genoeg) vooruitgang? Moet ik harder trainen? Vaker trainen? Minder trainen? Anders eten? Meer eten? Minder eten?

Al die dingen komen op een gegeven moment voorbij in je hoofd. En zonder coach ga je er ook nog naar handelen, met als gevolgd dat je nooit écht resultaat behaalt.

Je valt een klein beetje af maar niet zoveel als je wilde.

Je bent wel iets gespierder maar nog lang niet groot genoeg. (N.B.: is het ooit groot genoeg??!)

Een coach biedt je een objectieve blik op de werkelijkheid. Hij/zij haalt de emoties weg en oordeelt op basis van de feiten. Zodat je rustig blijft werken aan het doel en geen gekke dingen gaat doen. Met als gevolg: resultaat.

Inlevingsvermogen

Als aanvulling op die objectiviteit is het wel van belang dat je coach zich inleeft in jou als client. Je hebt er niks aan als je een standaard voedingsschema krijgt met wat standaard oefeningen die “bij Miep uit Oosterhout ook goed werkten, dus bij jou zullen ze het ook wel goed doen.”

Ieder individu is anders. Iedereen heeft andere doelen, een ander startpunt, een ander zelfbeeld. Maar ook een andere baan, ander sociaal leven en andere ideeën van wat “mooi” is.

Een goede coach hoort daarnaar te luisteren en zijn communicatie en aanpak daarop aan te passen. Zodat jij je op je gemak voelt, kunt delen wat je dwars zit en je je uitgenodigd voelt om jezelf te zijn.

Stok achter de deur

Zaterdagochtend, het wekkertje tettert in je oren. Extra vroeg want je wil gaan sporten. Maar je ligt ook wel lekker. Wat doe je?

Met een coach is de kans een stuk groter dat je toch gaat sporten. Niet omdat hij/zij naast je ligt (neem ik dan aan, anders zou ik korting vragen;)). Maar vooral omdat je er sámen aan werkt. Je wil je coach (en dus ook jezelf) niet teleurstellen dus hoppa: douchen, aankleden en rammelen in die sportschool.

Maak de afweging

Natuurlijk kun je op eigen houtje dezelfde resultaten behalen. Hebben genoeg mensen gedaan. Maar er zijn er nog veel meer die net even dat extra steuntje in de rug nodig hebben. Ikzelf in ieder geval wel.

Om die reden word ik zelf al jaren gecoacht door Richard Bell van Bell Coaching. Niet omdat ik niet weet wat ik moet doen of omdat ik geen zin heb om te trainen. Maar juist om van een buitenstaander te horen hoe het ervoor staat. En dat ik geen kuiten heb.

Een coach heeft altijd een meerwaarde. Ongeacht je niveau, doelen of dromen.

Meer nieuwsberichten

de 40 geboden in de sportschool

De 40 geboden in de sportschool

Dit artikel lezen
corona coaching personal trainer breda

Corona coaching deel 1: Normaal doen terwijl je binnen zit

Dit artikel lezen
afvallen en het volhouden breda

Afvallen én het volhouden: dat is je doel.

Dit artikel lezen