Met die ontspanning en gezelligheid komt alleen een ander probleem ook om de hoek kijken: je gaat meer eten en drinken en minder bewegen. Het resultaat daarvan: extra kilo’s of in het beste geval blijf je op gewicht (wat trouwens al super is voor de maand december!). Maar wat nu als je net lekker bezig bent met afvallen en je wil deze decembermaand tijdens de feestdagen gewoon verder met dat doel? Moet je alles maar afzeggen en jezelf opsluiten? Want als je gewoon mee doet met alle festiviteiten zit afvallen in december er niet in! Of toch wel?

De Feestdagen: hoeveel zijn het er nou écht?

Je kan wel roepen dat de hele maand december een drama is maar dat komt vooral door jezelf. Feitelijk zijn er 5 dagen die we weg kunnen strepen:

  • Sinterklaas
  • Kerstavond
  • Eerste kerstdag
  • Tweede kerstdag
  • Oudjaarsdag

That’s it! Van de 31 dagen in december zijn er dus 26 dagen geen feestdag. Dat zijn dus ook 26 dagen waarin je keuzes kunt maken en zélf bepaalt of je gaat afvallen deze december of dat je wacht met afvallen tot na de feestdagen.

Als je besluit dat je wil blijven afvallen in december, dan zijn die 5 dagen waarin je gewoon eet wat je wil eten geen probleem. Ook die liters alcohol die je nodig hebt om leuk te doen tegen je familie zijn geen probleem.

Geniet, eet, drink. En de volgende dag pak je het gewoon weer op waar je was gebleven.

'Ja, maar er zijn kerstborrels/lunches/diners'

Dat klopt. Maar op die dagen kan je ook zelf keuzes maken:

  • Móet je elke kerstborrel tot het gaatje gaan? Of kun je 1 glas wijn drinken en gewoon thuis eten?
  • Móet je elke lunch of diner alles proeven wat er op tafel staat?
  • Als je een etentje hebt zonder gezonde opties, dan heb je toch controle over wat je ervóór en erna eet (lees: gezond)?

Dit zijn een paar simpele voorbeelden, maar je snapt het idee. Jíj bent verantwoordelijk voor wat je eet en drinkt gedurende die dagen (en de rest van het jaar). Het is niet de schuld van Corrie van de administratie dat jij de helft van haar meegebrachte kerststol eet. Het is niet de schuld van Henk de accountmanager dat jíj zijn huisgemaakte gluhwein uit een vaas drinkt i.p.v. een glas.

'Ja, maar dat wordt van mij verwacht'

Nee hoor. Jij bepaalt helemaal zelf of je iets wel of niet eet/drinkt. Als anderen zich beledigd willen voelen omdat jij hun eten niet opeet, is dat hun probleem. Datzelfde geldt trouwens het hele jaar: met verjaardagen van collega’s of welke vorm van traktatie dan ook. Als de ander het “onbeleefd” (het is een ego ding) vindt dat jij niets pakt van hun taart, kunnen we het ook omdraaien: waarom heeft de ander niet even bij jou gevraagd wat jij voor traktatie wil?

Kortom

JIJ bent verantwoordelijk voor alles wat je eet en of je blijft sporten of minder gaan bewegen. Niet alleen in december maar altijd. Hoe sneller je ophoudt met anderen de schuld geven van jouw problemen, hoe sneller je controle kan nemen over je eigen keuzes én leven.

Over Fitbody Personal Gym

Kunnen wij je helpen bij het afvallen in december of wil je meer weten over Personal Training of Small Group Training bij Fitbody? Neem dan snel contact met ons op en we vertellen je er graag over! Wij helpen je niet alleen met regelmatig bewegen en zijn een goede stok achter de deur om te sporten. We adviseren je ook op het gebied van voeding én doen aan coaching, niet alleen tijdens de trainingen, maar ook buiten de training om. Ook wij zijn Fitte Bourgondiërs en houden van lekker eten en drinken dus we snappen de struggle van december!

Fitbody is een exclusieve sportschool in Breda. Bij ons kun je Personal Training volgen bij een mannelijke of een vrouwelijke personal trainer

Meer nieuwsberichten

sogburestaurantlogo[1]

Snel resultaat? Ga dan juist langzaam te werk!

Dit artikel lezen
de 40 geboden in de sportschool

De 40 geboden in de sportschool

Dit artikel lezen
waarom een coach essentieel is voor optimaal resultaat fitbody breda

Waarom een coach essentieel is voor optimaal resultaat

Dit artikel lezen