Afvallen in december

December: wat mij betreft de op één na leukste maand van het jaar (de leukste is de maand van carnaval). Iedereen is net wat aardiger tegen elkaar, alles is mooi verlicht en mensen zijn minder bezig met werk en meer met ontspanning.

Sander Hoogenboom op 10 december 2019

Met die ontspanning komt alleen een ander probleem ook om de hoek kijken: je gaat meer eten en drinken en minder bewegen.

Met als resultaat: extra kilo’s. En in het beste geval blijf je op gewicht (Wat trouwens al super is voor de maand december!)

Maar wat nou als je net lekker bezig bent met afvallen en je wil deze maand gewoon verder met dat doel? Alles maar afzeggen en jezelf opsluiten? Want als je gewoon mee doet met alle festiviteiten kom je gegarandeerd aan! Of toch niet?

De Feestdagen: hoeveel zijn het er nou écht?

Je kan wel roepen dat de hele maand december een drama is maar dat komt vooral door jezelf. Want feitelijk zijn er 5 dagen die we weg kunnen strepen:

  • Sinterklaas
  • Kerstavond
  • Eerste kerstdag
  • Tweede kerstdag
  • Oudjaarsdag

That’s it! Van de 31 dagen in December zijn er dus 26 dagen geen feestdag. Dat zijn dus ook 26 dagen waarin je keuzes kunt maken en zélf bepaalt of je af gaat vallen deze maand of niet.

Dan zijn die 5 dagen waarin je gewoon eet wat je wil eten geen probleem. Ook die liters alcohol die je nodig hebt om leuk te doen tegen je familie zijn geen probleem.

Geniet, eet, drink. En de volgende dag pak je het gewoon weer op waar je was gebleven.

Ja maar er zijn kerstborrels/lunches/dineetjes

Dat klopt. Maar op die dagen kan je ook zelf keuzes maken:

  • Móet je elke kerstborrel tot het gaatje gaan? Of kun je 1 glas wijn drinken en gewoon thuis eten?
  • Móet je elke lunch of diner alles proeven wat er op tafel staat?
  • Als je een etentje hebt zonder gezonde opties, dan heb je toch controle over wat je ervóór en erna eet (lees: gezond)?

Dit zijn een paar simpele voorbeelden maar je snapt het idee. Jíj bent verantwoordelijk voor wat je eet en drinkt gedurende die dagen (en de rest van het jaar). Het is niet de schuld van Corrie van de administratie dat jij de helft van haar meegebrachte kerststol eet.

Het is niet de schuld van Henk de accountmanager dat jíj zijn huisgemaakte gluhwein uit een vaas drinkt i.p.v. een glas.

Maar dat wordt van mij verwacht

Nee hoor. Jij bepaalt helemaal zelf of je iets wel of niet eet/drinkt. Als anderen zich beledigd willen voelen omdat jij hun eten niet opeet, is dat hun probleem.

Geldt trouwens voor het hele jaar, met verjaardagen van collega’s of welke vorm van traktatie dan ook.

Als de ander het “onbeleefd” (het is een ego ding) vindt dat jij niets pakt van hun taart, kunnen we het ook omdraaien.

Waarom heeft de ander niet even bij jou gevraagd wat jij voor traktatie wil?

Kortom

JIJ bent verantwoordelijk voor alles wat je eet. Niet alleen in december maar altijd.

Hoe sneller je ophoudt met anderen de schuld geven van jouw problemen, hoe sneller je controle kan nemen over je eigen keuzes én leven.

Meer nieuwsberichten

Reverse dieting: eet meer, val af deel 2

Dit artikel lezen

Afvallen én het volhouden: dat is je doel.

Dit artikel lezen

Van negatief naar positief denken

Dit artikel lezen