We willen allemaal vooruit

Van jongs af aan willen we sneller rennen, een mooier lichaam, meer weten, een betere baan, beter eten, meer spieren, meer verantwoordelijkheid, meer geld, grotere huizen, grotere auto’s.

Soms is dat een slecht iets: als je datgene wil om indruk te maken op anderen, om je status te verhogen naar de buitenwereld toe. zonder te kijken naar wat jij zélf graag wilt.

Soms is het een goed iets: je bent ambitieus en wil het maximale uit je lijf, geest of algehele leven halen. Je doet het omdat je het zelf wil.

Slecht vs Goed

In de reden dat je iets wilt zit vaak ook meteen de doorslaggevende factor waarom je je doel wel of niet gaat behalen.

Als jij besluit te gaan trainen met een personal trainer omdat je een fitter leven wilt leiden met controle over je gewicht en voeding is dat een heel mooi doel.

Als je dit doet omdat je zélf klaar bent met je huidige levensstijl zul je je doel waarschijnlijk wel behalen:je bent intrinsiek gemotiveerd, bent bereid veranderingen aan te brengen in je leven en accepteert het feit dat je omgeving (partner, vrienden, familie) hierop zal reageren.

Je doet dit echter voor jezelf, voor niemand anders. Dit is heel goed, hierdoor zal je alle “nadelen” (keuzes maken in wat je eet en drinkt) van de veranderingen op de koop toe nemen.

Als je diezelfde personal trainer echter elke maand braaf betaalt omdat je omgeving vindt dat je wel wat af mag vallen (gratis tip: ren hard weg van die omgeving. Voor altijd) of omdat je vrienden ook in de sportschool trainen of een trainer hebben, is de kans een stuk kleiner dat je ook echt succesvol gaat zijn.

Je doet het omdat anderen het van je verwachten of omdat je net zo als anderen wilt zijn. Je zal bij een tegenslag een stuk sneller opgeven omdat het niet echt uit jouw doel is of was.

Toen Sander nog klein was (nog kleiner)

Een ander voorbeeld: toen ik in Breda op de middelbare school zat was ik niet vooruit te branden. Ik lette alleen op bij de vakken die ik interessant vond (geschiedenis, gym en aardrijkskunde). Wiskunde, muziek en Frans waren de uurtjes waar ik het geduld van de leraar aardig kon testen: simpelweg omdat ik die vakken niet écht interessant vond.

Nu volg ik met gemak fitness-opleidingen en cursussen die vele malen ingewikkelder zijn en meer van mij vragen, puur omdat ik het écht wil en écht leuk vind.

Wat wil jij zelf?

Wat ik hiermee wil zeggen: voordat je actie onderneemt en je leven op zijn kop zet door een nieuwe levensstijl te willen of een andere baan; voor wie doe je dat?

En als het antwoord op die vraag anders is dan: “omdat ik dat zélf wil”, doe het dan niet.

Bespaart je een hoop tijd (en misschien geld, ook fijn). En als je daar later op terug kijkt ben je blij dat je naar jezelf hebt geluisterd, in plaats van naar anderen.

Meer nieuwsberichten

waarom een coach essentieel is voor optimaal resultaat fitbody breda

Waarom een coach essentieel is voor optimaal resultaat

Dit artikel lezen
reverse dieting 2

Reverse dieting: eet meer, val af deel 2

Dit artikel lezen
sogburestaurantlogo[1]

Snel resultaat? Ga dan juist langzaam te werk!

Dit artikel lezen