Stofwisseling: wat is het en wat doet?
Zoals ik in een van mijn eerdere blogs al schreef is het lichaam maar bezig met 1 ding: overleven. Je stofwisseling is hier van grote invloed op. Voor ik dieper in kan gaan op reverse dieting leg ik eerst uit hoe je stofwisseling (ook wel metabolisme) werkt en wat de functie is.
De wetenschappelijke benadering laat ik even voor wat het is, ik hou het op Jip en Janneke taal.
Als ik zoiets complex als de werking van de stofwisseling kort samen moet vatten: Je stofwisseling bepaalt hoe snel je gewicht verliest of aankomt. Voor wie wat meer diepgang zoekt, zie hieronder. Heb je weinig tijd dan volstaat bovenstaande omschrijving.
Je metabolisme is een verzameling biochemische reacties die plaatsvindt in de cellen in je lichaam. Op het moment dat je iets eet wordt het voedsel afgebroken door enzymen in je maag en via het bloed vervoerd naar de cellen in je lichaam. Tijdens dit proces komt er (door de biochemische processen) energie vrij. Deze energie kan je lichaam gebruiken om de taken uit te voeren die jij het laat doen. Komt er teveel energie binnen dan wordt dit overschot opgeslagen: voornamelijk in je lever, spieren en als lichaamsvet. Heeft je lichaam extra energie nodig, dan pakt het deze weer terug uit de voorraad.
Nog steeds niet de meest nauwkeurige uitleg, maar je moet het er even mee doen. Als je maar snapt dat je stofwisseling voor een groot deel bepaalt of je afvalt of aankomt. De voeding die je lichaam binnenkrijgt wordt gemeten in calorieën. De snelheid waarmee jouw stofwisseling de calorieën verwerkt en omzet naar bruikbare energie, bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk jij afvalt en/of aankomt. Hoewel de snelheid bij sommige mensen extreem hoog of laag kan zijn (denk aan die ene vrouw die alles kan eten zonder een gram aan te komen, of de man die juist met elk biertje een dikkere buik krijgt), is er onderzocht of er een gemiddeld aantal calorieën is waarbij mensen op gewicht blijven.