De 40 geboden

Print ze uit, hang ze boven je bed, in alle kleedkamers en plak ze met een punaise op het voorhoofd van de eerstvolgende die voor het dumbbellrack staat te trainen.

 1. Gij zult uw spullen opruimen: dumbbells op hun plek, schijven ophangen en andere materialen ook terug waar ze horen.
 2. Gij zult niet eten, luid praten aan de telefoon, of lezen tijdens het trainen (of in je “rust” van 6 min.)
 3. Gij zult geen extreem lange rustperiodes nemen tussen setjes omdat je moet appen, mailen, of je social media checken.
 4. Gij zult iemand anders’ ruimte respecteren terwijl hij/zij traint.
 5. Gij zult een ander niet in de weg lopen als hij/zij met een oefening bezig is (of niet zeuren als die ander boos wordt)
 6. Gij zult voldoende afstand houden tot het dumbbellrack tijdens je workout. Dus niet lekker dicht bij de spiegel curlen omdat je dan misschien een adertje kan zien.
 7. Gij zult uw gewichten niet laten vallen als een baksteen. We zien echt wel dat je heel sterk bent, echt goed man!
 8. Gij zult redelijkerwijs geen apparaten extreem lang bezet houden tijdens piekuren. Dus niet oefenen voor je halve marathon op de treadmill op maandagavond.
 9. Gij zult geen oefeningen uitvoeren in een squatrek die ook ergens anders kunnen worden gedaan. Dus geen biceps curl of curls in het squatrek (alsjebleft, echt gewoon niet doen).
 10. Gij zult geen supersets, tri-sets of giant sets doen tijdens de drukke uren. Als het rustig is mag je je helemaal uitleven op het schema wat je bij Flexonline hebt gedownload, maar niet als het druk is. Respect enzo.
 11. Gij zult anderen aanbieden om setjes om en om te doen als dat lukt. Wie weet wordt je dikke vriendjes!
 12. Gij zult de gewichten aanpassen naar het niveau van degene met wie je mee kunt trainen.
 13. Gij zult niet te lang praten met trainingsmaatjes terwijl anderen staan te wachten op het materiaal. En je verliest je gainzzzz enzo!
 14. Gij zult uw lunges en farmer walks beperken tot de wandelpaden waar het minder druk is.
 15. Gij zult zorgdragen voor een goede persoonlijke hygiëne; als iedereen deo gebruikt en schone kleren aanheeft is de drukte al een stuk minder erg.
 16. Gij zult uw stoel en materiaal afvegen en een handdoek neerleggen op het bankje of zitting. Of je nou zweet of niet.
 17. Gij zult geduldig wachten op uw beurt. Vragen hoeveel sets er nog gedaan worden mag natuurlijk wel. (tenzij punt 3 van toepassing is natuurlijk)
 18. Gij zult geen oefeningen doen op drukke momenten die onnodig veel ruimte innemen. Die deadlift hoeft niet in het midden van de zaal…
 19. Gij zult niet meer geluid maken dan nodig is. Vuistregel: nooit meer decibel dan kilo’s.
 20. Gij zult passende kleding dragen die de belangrijke onderdelen bedekt. Als je toch kleding draagt die niks aan de verbeelding overlaat, zeur dan niet als je wordt aangestaard terwijl je je hip thrust en cable abductions aan het doen bent.
 21. Gij zult de sportschool niet als speelplein gebruiken: grappen en grollen en voetballen kan prima buiten.Gij zult uw flessen, handdoeken en headphones niet op materiaal neerleggen wat je niet gebruikt.
 22. Gij zult anderen spotten als daar om wordt gevraagd. Kleine moeite lijkt me, zorg wel dat je hebt geoefend en ook echt weet hoe je moet spotten.
 23. Gij zult geen misbruik maken van de spotter en gewichten pakken die je niet aankan. Het is jouw borsttraining, niet de bicepstraining van de spotter.
 24. Gij zult uw (kick)boks kwaliteiten niet oefenen voor de spiegel. Nee je bent geen Bruce Lee, ook niet omdat je een shirt met zijn naam hebt.
 25. Gij zult niet voor een ander zijn spiegelbeeld gaan staan terwijl deze bezig is met een (zware) set. Sommige mensen checken echt hun vorm i.p.v. hun haar.
 26. Gij zult navragen of het materiaal beschikbaar is. Dus niet snel gaan zitten omdat iemand even naar de wc is.
 27. Gij zult geen handstand overslag, sprints van links naar rechts en andere ruimte innemende oefeningen doen als het druk is. Als het echt niet anders kan, pak een rustiger deel.
 28. Gij zult uw spieren niet flexen voor de spiegel. Niemand hoeft je sixpack of biceps te zien. Bewaar dat voor de kleedkamer (betere belichting!) of thuis.
 29. Gij zult ervaren sporters om advies vragen maar ook hun training respecteren.
 30. Gij zult advies geven wanneer daar om wordt gevraagd (als je de kennis hebt!) maar dit niet misbruiken door alles en iedereen te vertellen hoe ze moeten trainen.
 31. Gij zult niet liegen over je 1RM bij het bankdrukken of welke oefening dan ook om indruk te maken op anderen. Laat je ego dus achter in de kleedkamer.
 32. Gij zult niet flirten met andere sporters. Helemaal niet als ze hun headphones op hebben en bezig zijn. Sommige mensen komen echt om te trainen (echt!)
 33. Gij zult de anderen aanwezigen zien als uw vriend en broeder, niet als uw vijand. Make love not war.
 34. Gij zult uw trainingspartner (indien van toepassing) helpen met zijn training: spotten, motiveren en posititief blijven!
 35. Gij zult niet klagen over de drukte of het gebrek aan ruimte tijdens je training. Je hebt bewust voor een commerciële gym gekozen (prijs, ligging etc.), je kan verwachten dat anderen dat ook doen. Dus of je traint op rustige momenten of je geeft meer uit voor rust om je heen.
 36. Gij zult te allen tijde veiligheid nastreven. Klemmen op je barbell en geen plyometrische oefeningen als de toko vol staat.
 37. Gij zult proberen de basis van krachttraining te leren. Tempo, houding en techniek zijn belangrijker dan gewicht. Als je niet weet hoe een oefening precies uitgevoerd moet worden, vraag het aan een meer ervaren sporter of aan een Personal Trainer.
 38. Gij zult proberen de basis van een trainingsschema te leren. Ook hierin kan een ervaren sporter of Personal Trainer je helpen. Zorg voor een goede balans tussen boven- en onderlichaam, push & pull oefeningen en vergeet niet om aan stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit te werken.
 39. Gij zult kritisch naar uw eigen vaardigheden kijken en indien nodig om hulp vragen. Met tandpijn ga je naar de tandarts, een kapotte auto breng je naar de garage. Waarom denk je dan wel een expert te zijn als je je lichaam wilt veranderen? Vraag, leer en ontwikkel!

Meer nieuwsberichten

reverse dieting 2

Reverse dieting: eet meer, val af deel 2

Dit artikel lezen
personal training breda maak die verandering juist nu

Maak die verandering. Júist nu!

Dit artikel lezen
personal trainer breda van negatief naar positief denken

Van negatief naar positief denken

Dit artikel lezen