Maar we drinken ook bier. En wijn. En shotjes. En andere meuk.

En we eten friet. Met mayonaise. En kipcorns. En Mcdonalds/shoarma/wat mis ik?

So far so good. Maar wat als je eigenlijk bezig bent met afvallen? Is het mogelijk om tijdens deze 4-5-6 daagse feestweek af te vallen of in ieder de schade te beperken?

Jazeker. De enige vraag is of je dat moet willen. Maar je leest dit omdat je wil weten wat je moet doen dus krijg je 6 tips om de schade te beperken. Ik hoop alleen wel dat je ook de laatste tip/advies even goed leest.

N.B. Ik heb dit artikel meerdere keren herschreven: waar ik begon met alle wetenschappelijke feiten en weetjes om je wat te leren heb ik dit uiteindelijk aangepast naar een hele simpele blog. Waarom? Omdat het één keer per jaar carnaval is en ik wil dat je gewoon even ontspant. Desalniettemin kun je nog steeds kleine handigheidjes toepassen om bewuster bezig te zijn met wat je eet en drinkt! Wil je meer weten over de wetenschappelijke manieren om echt alles perfect te doen? Mail me of stuur een dm!

Tip 1: Vermijd vet eten zoveel mogelijk

Als je af wilt vallen moet je minder energie binnen krijgen dan je lichaam die dag verbrandt. Vetten bevatten het meeste calorieën per gram (9 kcal) en worden ook erg makkelijk opgeslagen als lichaamsvet (bij een calorie overschot die dag).

Als je echt goed op wil letten eet je vooral na het drinken van alcohol géén vette hap meer. Zolang er giftige stoffen in je lichaam zitten (alcohol dus) ligt je vetverbranding nagenoeg stil. Je lichaam is hard bezig om dat gif weg te krijgen en verbrandt dat dus eerst. Al het vet wat je daarbij eet zal dus (ervan uitgaande dat je in een calorie overschot zit) worden opgeslagen als vet.

Natuurlijk is het niet heel realistisch om alleen een bak kwark met wat groenten naar binnen te schuiven na het stappen. Maar dan weet je in ieder geval wat je zou kúnnen doen.

In de ochtend en middag kun je hier natuurlijk wel rekening mee houden. Het gaat om damage control, niet om leven als een non. Brengt ons bij de volgende tip!

Tip 2: Eet meer eiwitten en groenten

Dit is een logisch gevolg van tip 1, met de toevoeging dat je dus koolhydraten ook wilt minderen. Niet omdat ze slechter zijn maar omdat ze je geen vol gevoel geven. Eiwitten en groenten vullen je maag en bevatten veel voedingsstoffen waardoor je langer vol zit. Met als gevolg: een goede bodem en minder eetmomenten. Je houdt er ook nog eens meer spiermassa mee vast!

Tip 3: Zo snel mogelijk zat?

Is het je doel om shitfaced dronken te worden? Bespaar jezelf de calorieën van eten, bier en wijn en ga rechtstreeks naar de sterke drank en gooi het allemaal in één keer naar binnen. Voorbeelden zijn: whiskey, wodka, shotjes, rode wijn, alle mixen met Cola Zero.

Voordelen: je bent veel sneller dronken, eerder thuis en komt geen grammetje aan. Kans is groot dat je zelfs in je eigen huis aankomt! Nadeel: je mist een hoop van de avond.

Tip 4: Zo lang mogelijk zuipen?

Als je juist 14 uur in het cafe wil staan pak je een maaltijd zoals beschreven in tip 2. Daarnaast drink je een maximum van 2 bier/wijn per uur zodat je lichaam de alcohol al voor een deel kan verwerken.

Voordelen: minder geld kwijt, minder fouten gemaakt. Nadelen: de muziek is minder leuk, mensen zijn irritanter (en minder aantrekkelijk).

Tip 5: Zorg voor eten in je koelkast als je thuiskomt.

Niet dat je hier waarschijnlijk nog aan denkt als je half slapend aan de bar staat. Maar als je thuis eten klaar hebt staan ga je heel misschien niet voor die dubbele viandel met joppiesaus. Dit hangt dus ook samen met tip 1.

Voordelen: geen vet eten dus minder vetopslag, ook lagere kosten die je weer in drankmunten kunt steken.
Nadelen: pizza of friet is lekkerder.

Tip 6: Hoe belangrijk zijn jouw doelen t.o.v. carnaval?

Je hebt hierboven vooral tips gekregen om de schade te beperken. En ik denk ook echt dat je als Fitte Bourgondiër keuzes kunt maken zonder het gevoel te hebben iets te missen met carnaval.

Dan doel ik vooral op het ontbijt, lunch (afhankelijk van hoe laat je in het cafe staat natuurlijk) en voor sommigen zelfs de 6e maaltijd voor je naar bed gaat (die misschien een beetje overbodig is).

Maar los van al deze tips gaat het om één ding: wat is je doel en hoe belangrijk is het dat je dat doel zo snel mogelijk behaalt? Want laten we eerlijk zijn: die paar dagen carnaval zijn 1% van het hele jaar. De vertraging die je oploopt als je af wil vallen is een week, misschien 2.

Voor sommigen is dat een probleem, voor de meesten niet. Maak je druk om de overige weken en maanden waar je elke week al keuzes moet en kunt maken.

Wat je ook doet deze carnaval: geniet, doe alleen dingen waar jij zelf zin in hebt. Er is geen goed of slecht zolang je dingen doet waar jij achter staat. Als je de consequenties van je keuzes maar aanvaardt.

Fijne carnaval!

P.S. Als je een fitchick tegenkomt die op mij lijkt, gewoon negeren. Tenzij je Fitte Bourgondiër in zijn gezicht roept, dan krijg je gratis bier

Meer nieuwsberichten

corona coaching personal trainer breda

Corona coaching deel 1: Normaal doen terwijl je binnen zit

Dit artikel lezen
waarom een coach essentieel is voor optimaal resultaat fitbody breda

Waarom een coach essentieel is voor optimaal resultaat

Dit artikel lezen
reverse dieting 2

Reverse dieting: eet meer, val af deel 2

Dit artikel lezen